McKenzie hoitomenetelmää tukevat useat tutkimukset eri puolilla maailmaa. Ne osoittavat menetelmän tehokkuuden ja tarpeellisuuden. On myös todettu, että tätä menetelmää voidaan menestyksellisesti käyttää useimpien selkäongelmien hoidossa ja se on myös nopeammin vaikuttava kuin useimmat muut hoitokeinot.
McKenzie-menetelmä
Mekaaninen Diagnostisointi ja terapia alkaa potilaan taudinkuvan määrittelyllä ja fyysisellä tutkimuksella. Tutkiminen suoritetaan vakioiduilla toistoliikkeillä ja/tai pitkäkestoisilla asennoilla. Saatujen tulosten perusteella asiakkaalle suunnitellaan yksilöllinen hoito-ohjelma. Hoidossa keskeisintä ovat potilaan itsensä suorittamat harjoitukset. Perusideana on, että potilas hoitaa itse itsensä. Mobilisaatiota tai manipulaatiota käytetään vain tarvittaessa.
Potilaalle opetetaan oikean kuormituksen tärkeys, asennon hallinta sekä harjoitukset miten ennalta ehkäistä ja toimia mahdollisten uusiutuvien selkäkipuoireiden ilmaantuessa. McKenzie menetelmällä voidaan nopealla ja luotettavalla tavalla määritellä potilaat, jotka hyötyvät mekaanisesta terapiasta nopeasti, hitaammin tai ei ollenkaan ja erotus diagnostisoida myös ne potilaat, jotka saattavat tarvita leikkaushoitoa tai muuta lääketieteellistä hoitoa tai muuta terapiaa.
Yleisimpiä McKenzie-terapeutin hoitamia vaivoja ovat:
• päänsärky ja huimaus
• niska- ja hartiakivut, jotka säteilevät olkavarteen, kyynärvarteen tai sormiin asti
• kipua rintakehällä, joka voi säteillä kylkiin
• äläselkäkipu, joka voi säteillä pakaraan, lantion/lonkan seutuun, reiteen, pohkeeseen ja aina jalkaterään saakka
• välilevyn pullistuma
McKenzie MDT
McKenzie-hoidon päätavoitteet:
1. poistaa kipu
2. palauttaa rangan täydellinen toiminta
3. ehkäistä vaivan uusiutuminen
ja progressiivinen paheneminen